Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti spolku ANIMAL´S O. S. v roce 2011 a 2012

25. 3. 2017

1. Počet přijatých a umístěných koček

Za dva roky naše sdružení přijalo celkem 261 koček. Z nich nový domov našlo 104 a 61 jsme odchytili, vykastrovali a vrátili zpět do původní či náhradní lokality v rámci klasického kastračního programu. Právě tady se patří poděkovat Projektu Rozárka za zakoupení odchytové klece pro naše sdružení.

V současné době se nachází v naší péči kolem sedmdesáti koček, kocourů a koťat, mezi nimiž zůstává Měďákovo trio.


Čerstvý vzduch v mimopražských depozitech mají naši svěřenci rádi

2. Stálí obyvatelé našeho kočičího útulku: psi

Že se kočka se psem nemusí? U nás to rozhodně neplatí, a tak čas od času – pokud je situace opravdu vážná a naše možnosti to dovolují – máme v péči i psy. Za dva roky se k nám takhle dostalo 10 zvířat, většina z nich měla štěstí a své původní páníčky nebo nové majitele nalezla v horizontu několika týdnu. Pak jsou opačné případy, které – pokud jste za poslední dva roky navštívili některou z umisťovacích výstav – dobře znáte. Jestliže ne, seznamte se: Black a Georgino. Svému fanklubu „kluci“ vzkazují: na sérii podzimních „umistovaček“ jedeme a už se na vás těšíme. A také doufáme, že konečně budeme mít to štěstí a najdeme nové majitele! Nejen kvůli těmto dvěma svěřencům v berounském depozitu vznikly nové kotce.


Ani našemu sdružení se letos nevyhnul příliv malých koťat

3. Je nás stále více!

Informace, která náš těší dvojnásobně. Je nás totiž dvaapůlkrát tolik než před dvěma roky. Tehdy jsme začínali se čtyřmi depozity, nyní se pohybujeme na krásném čísle deset! Sedm z nich se nachází přímo v Praze, tři pak v jejím okolí. Logicky jedno z mimopražských depozit se specializuje na odchov zvířat k domu a na zahradu, dobrovolníci v těch pražských zase hlídají kočky před porodem a pak s malými koťaty v době, kdy je ještě nelze očkovat. Jiní zase opečovávají zvířata vyžadující klid a individuální péči – jako třeba kocour Třeskoprsk, kterého bylo třeba koupat (Koupání kocoura Třeskoprska aneb slasti a strasti depozitování ).

Kromě klasických bytových depozit máme také pronajaté nebytové prostory na kočkárium u Mníšku pod Brdy. Tento prostor výhradně obývaný kočkami je vybavený jednotlivými voliérami, které slouží převážně pro odchov koťat s matkami, případně pro zvířata vyžadující zvláštní péči, například malá koťata bez maminek, zdravé kočky po kastraci a úrazech. Ti ostatní zde mají k dispozici velkou vnitřní voliéru, která je propojená s venkovní voliérou. (Té v nejbližší době věnujeme samostatný článek.)


S péčí o malé svěřence pomáhají zodpovědné "maminy", které se postarají o své potomky a přijmou do péče i další

Nebytový prostor i pozemek, na kterém stojí venkovní voliéra, máme pronajaty za velmi příznivou cenu. I tak trvalé příkazy od našich dobrovolníků, kterým za to mockrát děkujeme, uhradí pouze třetinu nákladů na pronájem a provoz, do nějž patří platby za elektrickou energii, topení, vodu a podobně. Druhou třetinu platí „hlídací teta“, která bydlí vedle a o zvířata se stará, a třetí část peněz musíme vydělat. K tomu slouží hlavně náš charitativní krámek.

4. Náš krámek je originální!

Stejně jako u jiných útulků a sdružení, také pro nás znamená charitativní krámek důležitý zdroj příjmů. Jak se můžete přesvědčit, v nabídce máme tradiční zboží jako kočičí hračky, pelechy, svíčky, keramické kočičky pro štěstí, kočičí a vánoční ozdoby, domovní znamení nebo bižuterii. Povedlo se nám oslovit další dobrovolníky, kteří nám přispěli svíčkami z palmového či včelího vosku. Pýchou a originálním zbožím v našem krámku jsou ručně pletené hračky a čepice od kočkomilných dobrovolnic, dále originální české síťovky a nákupní tašky nebo krásné diáře. S krámkem nás můžete potkat na umisťovacích výstavách a dalších nejen charitativních akcích. Během podzimu zde budeme prodávat i náš tradiční Kalendář se jmény zvířat a fotografiemi našich současných i minulých svěřenců na rok 2013!

5. Akce lékárničky: větší, než jsme mysleli

O sběru vyřazených autolékárniček jsme psali v květnu loňského roku (Sbírka lékárniček pro kočky: jak dopadla?). Ovšem pár dnů po uveřejnění dostala tato sbírka zcela nový rozměr. Ozvala se nám totiž farmaceutická společnost Abbott, že by pro nás také nějaké lékárničky měla. A přijela přímo dodávkou! V ní bylo 21 velkých pytlů obsahujících různé typy obvazů, náplastí, rukavic, roušek či šátků. Společnosti mockrát děkujeme a zároveň tento zdravotnický materiál nabízíme dalším útulkům: Milé kolegyně a kolegové, volejte nebo pište, co by se Vám hodilo. Věci vám dovezeme při příležitosti některé z podzimních kočkovýstav.


Příležitostí ke šplhání, lezení a okusování najdou u nás koťata opravdu spoustu

6. Díky našim veterinářům

V uplynulých dvou let se nám podařilo zjednodušit systém péče o naše zvířata. V současnosti našim svěřencům poskytují velmi kvalitní lékařskou péči dvě veterinární ordinace.

O část depozitních zvířat se stará Středisko veterinární péče v Horních Počernicích pod vedením MVDr. Kláry Bonkové. Děkujeme jak jí, tak ostatním paním doktorkám za to že nám vycházejí maximálně vstříc.

Druhou spolupracující lékařkou je MVDr. Dagmar Šenková z Braníku. I zde oceňujeme profesionální přístup a péči o zvířata. Navíc paní doktorka – v případech největší nouze - funguje také jako malé depozitum a hlavně pravidelně dojíždí a stará se o depozitum u Mníšku, čímž nám značně zjednodušuje život. Cestování veřejnými autobusy nedělá dobře ani kočkám, ani nám a musíme to přiznat, často ani lidem v prostředích hromadné dopravy :-).

V ordinaci paní doktorky, jak už někteří její stálí klienti zjistili, mohou čas od času potkat některé naše svěřence. Veterinářka zde pečuje o zvířata po náročnějších operačních zákrocích, úrazech nebo kastracích. S paní doktorkou jsme zkusili zavést - a zdá se, že úspěšně – možnost, aby lidé těmto zvířatům, která jim zpříjemňují čekání, nabídnou kožich k podrbání a hlavu k pomazlení, přispěli na uhrazení části lékařské péče. Mají tak jistotu, že peníze budou opravdu použité k tomuto účelu.

Speciální zákroky a péči, například z oboru ortopedie, zajišťují pro naše sdružení další lékaři – specialisté, například MVDr. Marek Bonk z Veterinární kliniky Parník.

7. Co chceme v nejbližší době stihnout

Seznám plánů a úkolů, které nás v následujících týdnech a měsících čekají, je dlouhý. Zde je jen výčet těch nejúkolů: kromě pravidelné údržby kočkária chystáme dovybavení voliér, stavbu dalších kočičích a psích kotců, plánujeme účast na podzimních kočkovýstavách a dalších akcích, kde budeme vítáni s naším charitativním krámkem (pořádáte nějakou výstavu, trh či bazárek a můžete nás pozvat? Budeme rádi, ozvěte se!), dáváme dohromady kalendář na rok 2013 a v nebližší době bychom rádi spustili vlastní internetové stránky.


Velcí kocouři zase ocení dost velký prostor, kde by se mohli pohodlně natáhnout

8. Naše poděkování patří…

Péči o naše zvířata, stejně jako všechny další akce s tím spojené, bychom jen těžko zvládli bez pomoci mnoha dalších kočkomilců. Proto DĚKUJEME VŠEM, jednotlivcům a organizacím, které nám v naší činnosti pomáhají. Velký dík patří těm, kdo přispívají ať už pytlem granulí, krásnými výrobky do krámku, či jen nepotřebným materiálem, z něhož lze zboží vyrobit. Velmi si ceníme dobrovolníků, kteří nabídnou své ruce a pracovní sílu, ať už jde o dobrovolnice vyrábějící svíčky, hračky či další věci do krámku, nebo pány pomáhající s výrobou voliér. Co konkrétně potřebujeme a jak nám můžete pomoci, si můžete přečíst zde.

Na závěr děkujeme všem, kteří jakoukoli částkou přispěli, přispívají nebo se chystají přispět pomocí trvalých příkazů na náš účet. Budeme rádi, pokud nám všichni zachováte svou přízeň.